En vigtig del af forudsigeligheden er VIP Husets aftaler med de unge (om vækketider, køreplaner m.m.) og et grundlæggende kendskab til, hvordan hver enkelt ung foretrækker forberedelse. Nogle unges læringsstil er visuel, andre sproglig. Nogle unge har gavn af ugeskemaer til overblik, andre har brug for planlagte påmindelser 1-2-3 dage forud for en given aftale.
Forudsigelighed og forberedelse tilvejebringes gennem et fælles overblik over den unges hverdag, aktiviteter, opgaver og gennem indgående viden om den unges behov, forudsætninger og færdigheder. Begge tilvejebringes i kombinationen mellem faglig viden, samt kontakt og dialog med de unge selv.
Støtte
Personalet tilrettelægger aktiviteter og indgår i samarbejde med de unge med det mål at øge deres viden om egne behov og færdigheder. Vi arbejder med ”små sikre succes’er” og har fokus på de små skridt, de unge tager i retning af disse. Dette gør vi med fokus på, hvilke små handlinger og valg, de unge udfører, som er i tråd med deres ønsker og værdier eller som bringer dem tættere på en realisering af disse.
Formålet er at øge de unges selvfølelse og derigennem mindske fortvivlelse og angst. Udfordringen er at vurdere, hvor meget støtte og hvilken form for støtte, hver enkelt ung skal have. For meget støtte kan øge den unges følelse af uduelighed, afmagt og afhængighed, for lidt kan skabe utryghed og angst.
Struktur
Struktur er alle de aspekter ved hverdagen, som lægger vægt på forudsigelighed, genkendelighed og gentagelse og gør dagligdagen mindre uforudsigelig. Strukturen skal støtte de unge til at føle sig knyttet til omgivelserne uden at være bange for at blive invaderet eller overladt til sig selv.
Strukturen viser sig gennem personalets bevidste, planlagte handlinger som skaber forudsigelighed over tid (gennem dage og uger), og i forhold til sted og situationer. Strukturen viser sig også i samarbejdet omkring hver enkelt ungs konkrete udviklingsmål (smart mål) samt i VIP Husets daglige, regelmæssige aktivitetsprogram.